Děkuji Vám za navštívení těchto stránek
Vodní dýmka...
Příprava vodní dýmky
Vodní dýmka pochází z Indie, kde se objevila asi před třemi sty lety a rychle se rozšířila do celého arabského světa. Například v Egyptě Vám nabídnou vodní dýmku jak v pouličních kavárničkách, barech, restauracích, tak i v pěti hvězdičkových hotelech. Arabové pokuřují vodní dýmku při jakékoli příležitosti, při práci, ve svých volných chvílích, při přátelských posezeních. Vodní dýmka prostě patří neodmyslitelně k jejich životu. Kouzlu tichého bublání vody, jemné chuti tabáku a voňavého dýmu postupně podlehne snad každý. Kolováním šlauchu, kterým se z dýmky nasává kouř, vzniká příjemná atmosféra, která vnáší do kruhu kuřáků jakési příjemné pouto sounáležitosti a uvolnění. Především díky Egypťanům se vodní dýmky rozšiřují i do západního světa. Mnoho turistů si vozí ze své dovolené jako suvenýr právě tyto krásné vodní dýmky, které jim připomínají kouzlo Orientu.
Části vodní dýmky
Keramická korunka - kovové tělo - váza na vodu - hadice (šlauch) - zakončení hadice - těsnění.
Doplňky
Závětří - kleštičky na uhlíky - čisticí kartáče – náhradní náustky
Dále potřebujeme tabák pro vodní dýmky, spec. uhlíky, alobal nebo sítko.
Návod na přípravu vodní dýmky
1. Do skleněné nádoby nalijeme studenou vodu po začátek zúžení nádoby, asi do dvou třetin. Pak opatrně zasadíme krouživým pohybem horní kovovou část s těsněním do skleněné nádoby. Šlauch zasuneme do postranního otvoru ve spodní části kovového trupu. Při obou spojích dbáme na to, aby byly zcela utěsněny a nemohlo dojít k úniku kouře.
2. Dále si připravíme tabák a korunku. Tabák nasypeme na perforovanou část keramické korunky a přitlačíme jej. Pozor, aby nám natlačený tabák neucpal korunku. Korunku plníme asi 2-5 mm pod okraj. Více tabáku nemá smysl, protože dolní vrstva neprohoří. Připravíme si čtverec alobalu ( cca 15 x 15 cm, záleží na velikosti korunky ). Alobalem přikryjeme horní část korunky s tabákem a dobře uhladíme odstávající alobal kolem obvodu korunky. Dbáme na to, aby vrchní část nebyla napnutá, nebo zcela prověšená a stlačovala tabák. Do alobalu uděláme asi 15 až 20 menších dírek. (Místo alobalu je možné použít speciální sítko.)
3. Uhlík rozehřejeme z obou stran, nejlépe na plynovém vařiči cca 5-8 min. Uhlík musí být dobře nažhavený z obou stran, jinak při položení na korunku pomalu dohasíná a dýmka rychle končí. Při použití samorozpalovacího uhlíku stačí jen rozpálit nad zapalovačem. Rozžhavený uhlík položíme ( doporučujeme používat kleštičky nebo pinzetu ) na připravenou korunku s tabákem a alobalem a můžeme kouřit.
Jak funguje vodní dýmka
Při nasátí vzduchu ze šlauchu je kouř ze spalovaného tabáku hnán trubicí, která je uvnitř kovového těla dýmky, do dolní vázy s vodou. Vyústění trubice se nachází několik centimetrů pod úrovní hladiny vody, proto se tvoří vzduchové bubliny, které obsahují kouř. Přitom jak bubliny stoupají k hladině, se kouř ochlazuje a pročišťuje. Kouř se pak dostává do šlauchu a vdechuje.
Dýmky jsou vyrobeny tak, aby kouřové bublinky byly velmi malé a díky tomu se kouř mohl důkladně pročistit. Voda zároveň kouř ochlazuje, je-li dobře ochlazen, nedochází k pálení v krku.
Rady a tipy
1. Chcete-li mít jemnější a příjemnější kouř, přidejte do vody kousky ledu nebo ji nechte zchladit v ledničce.
2. Zajímavější chuť získáte přidáním džusu nebo vína do vody ve váze.
3. Když do vázy s vodou nalijete trochu mléka, kouř bude mnohem hustší.
4. Tabák skladujte v nádobě bez přístupu vzduchu, aby se nevysušil a neztratil chuť.
5. Aby Vám dýmka déle vydržela, rozdělte žhavý uhlík na menší kousky, které pak během kouření posouvejte od okrajů směrem do středu. Tabák se bude spalovat pomaleji a dýmka déle vydrží.
6. Zkuste míchat různé druhy tabáků dohromady. Různé kombinace mohou být lepší než jeden druh tabáku samotný. Pokud mícháte čistý tabák s nějakým jiným, bývá někdy lepší udělat směs asi dva dny před vykouřením a nechat ji uležet.
7. Pokud chcete použít vodní dýmku venku, je dobré opatřit si kryt (závětří) proti větru. Pokud nemáte závětří, obalte okolo korunky kus alobalu, ale ne moc těsně na uhlíky a nechte nahoře alobal rozevřený. Někdy to má lepší efekt než originální závětří .
8. Je dobré čas od času vyfoukat stojící kouř z vázy. Při delším stání se stává dým zatuchlý a chuťově nepříjemný
9. Chcete-li dýmku dlouho používat, nezapomínejte na její správné čištění.
K čistění se používají kartáče, jeden širší na vázu, druhý užší na tělo dýmky. Pozor, nikdy neproplachovat šlauch vodou! Uvnitř jsou papírové části a v některých i drát, který rezatí. Šlauch se nechává pouze řádně vyschnout.
Jestli potřebujete informace nebo něco jiného pište na Jaka11@seznam.cz nebo na icq 293-518-340